utorak, 12. lipnja 2018.

Odabir "pogrešnog" fakulteta ili puta i kako riješiti tu situaciju na dobrobit svih

Imam 20 godina, studiram fakultet koji me ne zanima i kojeg sam odabrala na nagovor roditelja. To je bila ogromna greška, jer sam blokirana u učenju, imam panične i napade gušenja, probleme sa spavanjem, te gubim volju za životom. Imam i poremećene odnose sa roditeljima koji zbog straha za moju budućnost vrše pritisak na mene. Naravno da drugi fakultet ne dolazi u obzir . Zanima me kako sad ispraviti sve to, kako doći na pravi put nakon svega? Možete li mi dati savjet kako da uđem u mir i spokoj.


Ovo je vrlo česta tema u mnogim obiteljima. Živimo u svijetu u kojem je vrlo važno biti netko i nešto, završiti kvalitetne škole, imati kvalitetan "kruh u rukama", raditi na kvalitetnim pozicijama i u uspješnim korporacijama, biti uspješan, moćan, a samim tim i siguran. Odvojili smo se od svoje istinske prirode, a samim tim i od osjećaja sigurnosti koji iz toga dolazi i nedostatak suštinske sigurnosti nastojimo nadomjestiti kroz izbor zanimanja, posao, plaću, sticanje materijalnih dobara i sl. Zaboravili smo da je jedini životni uspjeh biti sretan i miran unutar sebe i da to ne možemo postići ničim izvana, jer je to stanje koje je stalno prisutno unutar nas, a na koje ne obraćamo pozornost. U konačnici, djevojka koja je postavila pitanje je kroz zadnju rečenicu, a da toga nije niti svjesna, postavila pravi cilj, a to je kako ući u mir i spokoj. Drugim riječima, njezin problem nije fakultet, nego nedostatak spokoja, a koji je "kao" zbog fakulteta. Da bi bilo jasnije, idemo raščlaniti temu.


U ovom slučaju svi imaju najbolju namjeru, ali put do pakla je često popločan najboljim namjerama. Čisto primjera radi, dijete može izvaditi ribu iz akvarija iz straha da se ona ne utopi, želeći je spasiti i učiniti joj najbolje. Iako je imalo najbolju namjeru, nije imao znanje o pravoj prirodi ribe, koja može preživjeti jedino u vodi. Najbolje namjere, stvorene iz straha, a ne iz znanja o istinskoj suštini čovjeka i života, rađaju ne najboljim rezultatima.


Roditelji žele svom djetetu samo najbolje. Poučeni svojim iskustvima, žele mu osigurati budućnost koja nosi određenu dozu sigurnosti. Iz te namjere procjenjuju koji fakultet nosi najveće šanse za što sigurniji i "kvalitetniji" život. Smatraju da im njihova dobra namjera, životno iskustvo i roditeljska uloga daju pravo i obavezu usmjeriti dijete. Pritom im je fokus toliko na cilju (sigurnost), da nisu u stanju osjetiti svoje dijete, niti vjerovati da ono u sebi nosi sve potrebno za življenje istinski kvalitetnog života. U želji da mu osiguraju kvalitetan život, a želja proizlazi iz straha da vreba opasnost da tako ne bude, zaboravljaju da mi nismo samo tijela, nego da smo duh i duša i da se sve odvija u skladu sa vibracijom iz koje poduzimamo neke akcije, a ne iz naših namjera. U suštini roditeljskog činjenja je vibracija straha za budućnost djeteta, a iz te vibracije dobivamo samo više dokaza da su nam strahovi bili opravdani. Strah je kao sjeme iz kojeg raste biljka koja se zove "još više straha". Poanta je u tome da zasadimo biljku koja se zove "vjera, sigurnost, ljubav", odnosno da odluku donesemo iz tih vibracija, a ne iz vibracije straha.


U ovom slučaju, dijete ima problem sa učenjem, jer se ne može natjerati učiti ono što ga ne zanima (a ne zanima ga zato što to nije dio njegove suštinske prirode niti njegov istinski talent), a to izaziva u roditelju strah da neće završiti fakultet, pa roditelj pojačava pritisak na dijete, koje zbog tog pritiska osjeća još veći otpor i blokadu, što opet uzrokuje kod roditelja još više brige i straha i pritiska i tako u krug, sve do točke "pucanja". Iako je to neugodno, to je često put učenja. Doduše, teži i uz žrtve, ali će svatko iz toga, prije ili kasnije nešto naučiti.


Pitanje je može li taj put učenja biti kraći i jednostavniji i kako ga učiniti lakšim? Naravno da može i postoji mnogo načina da se put skrati i olakša. Ja ću nabrojati nekoliko, a na vama je da pronađete ili izaberete onaj koji vama najviše odgovara. Prije svega, potrebno je osjetiti i povjerovati da i roditelji i dijete u ovom slučaju imaju najbolju namjeru i isti cilj – najbolje za dijete. Dijete iz ljubavi i poštovanja prema roditeljima, izabire put koji mu oni sugeriraju, a iz iste ljubavi roditelj bira djetetu taj put. No, s druge strane, dijete bira roditeljski put i zato što nije sigurno u svoj osjećaj za odabir zanimanja i zato što ne osjeća snagu i moć zastupati svoje potrebe. Dijete nije spremno zauzeti se za sebe, zato što ne osjeća vlastitu vrijednost i snagu u dovoljnoj mjeri, niti ima osjećaj da je podržano od života i Boga. Za dijete su još uvijek roditelji jedini izvor sigurnosti i ono se boji ne izgubiti tlo pod nogama gubitkom roditeljske potpore. Iz tog razloga je ova situacija savršena za dijete jer mu pokazuje da potiskujući sebe i svoje potrebe i osjećaje, gubi ono što je, a time i svu sigurnost i sreću u životu. Drugim riječima, nema sigurnosti izvan nas, pa čak ni u roditeljima, jer je sva sigurnost unutar nas samih, a ona dolazi sa slijeđenjem našeg životnog puta. Svatko od nas ima neki poseban talent koji je došao osvijestiti, razviti i njime služiti svijetu u kojem živimo. To su one stvari koje činimo sa lakoćom (jer ih ne moramo naučiti, nego smo sa njima rođeni, potrebno ih je samo osvijestiti i razviti) i činjenje kojih nam donosi radost u život. Potiskivanje toga znači potiskivati sebe i život unutar sebe, a to rađa paniku, osjećaj gušenja, frustraciju, gubljenje volje za životom. Ako to ne znamo ili se nismo spremni zauzeti za sebe, život nam daje priliku da to naučimo, kroz kreaciju takvih okolnosti da ne slušamo sebe i živimo onako kako drugi misle da je pametno za nas, kako bismo naučili na vlastitoj koži da jedino tako ne možemo živjeti, jer to nije život, nego duboka unutarnja patnja.


Kad shvatimo, doista shvatimo, da je najvažnije biti miran, zdrav i sretan i da jedino iz toga dolazi sigurnost i sve što nam je potrebno u životu, onda će se dogoditi promjena, i kod djeteta i kod roditelja. Kad dijete shvati da samo ako je sretno, može biti sigurno i uspješno, onda će moći stati ispred roditelja i otvoreno reći što želi. Kad roditelj shvati da je daleko važnije da je dijete sretno, zdravo i mirno, onda će moći doista čuti dijete i podržati ga u slijeđenju njegove duše i njegovog puta. U konačnici, što znači godina ili dvije u životu čovjeka, posebno ako je kroz to vrijeme naučimo što u životu ne želimo ili nije za nas?! Ta "izgubljena" godina ili dvije nije ništa u odnosu na čitav život provoden u frustraciji. Ova studentica kaže da promjena fakulteta ne dolazi u obzir. Dok tako misli, znači da nije spremna na promjenu i da joj sve što proživljava služi da nauči kako ne živjeti. Tek kad shvati da od nečega možemo odustati, ako nas ne čini sretnima i da to nije izgubljeno, nego dobiveno vrijeme, jer smo u njemu spoznali što ne želimo i što želimo, onda će moći i kod roditelja se zauzeti sa sebe. Što je njezin osjećaj sigurnosti jači, to će jače smiriti roditelje, te će i oni prije stati uz nju i podržati je, jer će vibracija sigurnosti djeteta, utišati njihovu vibraciju straha.


Da bi se nekako pomoglo da svi dođu do uvida, može poslužiti i profesionalna orijentacija ili odlazak npr. ajurvedskom liječniku, koji će kroz konstituciju djeteta moći objasniti i njemu i roditeljima njegove sklonosti i potencijale. Naime, nismo svi rođeni biti inžinjeri i ako forsiramo taj smjer, a naša je duša umjetnička, nikad od nas neće biti uspješan, nego frustriran injžinjer. Frustirani ljudi ne mogu biti ni sretni ni uspješni i što nam onda znači diploma, ako ona ne donosi krajnji cilj, a to je sreća i uspjeh.


Stoga, ova situacija, iako djeluje kao šah mat, uopće to nije, nego predstavlja veliku mogućnost učenja i priliku za njegovanje ljubavi prema sebi i drugome, a ne straha, što je osnovna vibracija koja je sada prisutna u tom domu i u srcima tih roditelja i djeteta. Život nam daje najveće plodove kroz velika iskušenja i od sveg srca želim svima da iz ovog iskušenja nauče živjeti ljubav, a ne strah, da izgrade povjerenje u život i u Boga. Život nas uvijek podržava, ma kako to nama izgledalo i sve služi evoluciji svijesti, tj. ljubavi prema sebi i drugima.




Nema komentara:

Objavi komentar