četvrtak, 7. lipnja 2018.

Kako pobijediti lijenost



Kako pobijediti lijenost i pokrenuti se na akciju? Ja svima pričam da ću uraditi ovo ili ono... Na kraju ispada da dijelim svoje ideje od kojih drugi imaju koristi, a ja ne činim ništa. Kako pobijediti unutrašnje kočnice?

Da bih mogla konkretno odgovoriti na ovo pitanje, trebamo prvo definirati što je to lijenost.
Lijenost je slabost koja je odraz ljudske duše sputane da izrazi svoju bit i autentičnost i da ostvari svoju životnu svrhu. Drugim riječima,
lijen je onaj koji još nije pronašao smisao i svrhu svog života, kao i onaj kojemu nedostaje ljubavi, volje i motivacije.
Lijenost je fizička semi-paraliziranost prouzrokovana duševnom paraliziranošću. Ona je odraz stanja u kojem je fizičko tijelo preuzelo prevlast u životu, a duša stavljena u podređenu ulogu.
Ljenčarenje je odstupanje od prirodnog stanja.
Ljenčarenje je izbjegavanje tj. bijeg od stvarnosti (pune obveza).
Ljenčarenje je življenje u iluziji.

Sada kad smo definirali lijenost, možemo se pozabaviti pitanjem u kojem se nalazi i odgovor. Ustvari, jako je važno znati da već sama činjenica da smo postavili pitanje, znači da vjerujemo da postoji i odgovor. Čim vjerujemo da postoji, onda će on i doći, da li kroz druge ljude ili iz naše duboke istine, nije važno. Važno je jedino da je trenutak postavljanja pitanja ustvari početak dobivanja odgovora. Stoga, steknite naviku postavljati sebi ili drugima pitanja na koja (još) nemate odgovor, jer je to najbrži način da osvijestite odgovor. Pitanje je bilo kako POBIJEDITI unutrašnje kočnice.

Ovdje je ključna riječ POBIJEDITI. Riječ pobjeda ne govori o harmoniji, nego o tome da netko mora i izgubiti. Život nije zamišljen kao borba, niti klackalica u kojoj jedan gubi, a drugi dobiva. U osnovi života je harmonija u kojoj svi uvijek dobivaju. Duše uvijek pomažu jedna drugoj i život je podržavajuća snaga koja je uvijek na strani svih, a ne samo nekih. Bog sve jednako voli, ne izdvaja nikog posebno, niti ima miljenika. On je pravedan i uvijek nama na pomoći i usluzi. Kad kažem nama, mislim na sva živa bića na zemlji. To znači da u njegovim očima nema gubitnika, da nema borbe, nema pobjeđivanja. Samo naš um, ego, te zaljepljenost na fizičko postojanje traži pobjede, borbu, moć, prevlast, .... Duša do rješenja dovodi kroz duboko razumijevanje, opraštanje, otpuštanje i prepuštanje. 
 
U ovom primjeru, rješenje situacije, tj. otpuštanje obrasca lijenosti, dolazi kroz razumijevanje prirode lijenosti i toga što kroz nju dobivamo, (a ne gubimo). Drugim riječima, lijenost nam služi da se vratimo na pravi put. Lijenost nije prepreka nego put do rješenja istinskih prepreka. Čim na lijenost gledamo kao na nešto sa čime se trebamo izboriti, nemamo šanse otpustiti je iz svog života. Lijenost je samo glasnik i posljedica nečeg puno dubljeg. To puno dublje je odvojenost duše i tijela i stavljanje pozornosti uglavnom na vanjske aspekte života, te izbjegavanje pogledati unutar sebe. Lijenost je samo način koji je naša duša izabrala, kako bi nas nagnala da svratimo pozornost na nju, tj. na svoju unutrašnjost, na svoje osjećaje i obrasce. To je vapaj duše da ju primijetimo, da osvijestimo da je ona naša esencija, da je u njoj sve potrebno znanje koje nam je potrebno za ispunjen život. 
 
Lijenost je u ovom slučaju posljedica, a ne uzrok. Zato baveći se lijenošću u smislu da je trebamo "pobijediti" ili iskorijeniti, nemamo šanse to postići, no baveći se lijenošću na način da se pitamo koju nam poruku prenosi i koje osjećaje u nama budi, je ključ razrješavanja tog obrasca. Zapitajte se kako se osjećate kad se doživljavate lijenima. Iz pitanja se vidi da je prisutan osjećaj ljutnje na sebe i druge (drugi iskoriste ideju), osjećaj niske vrijednosti, nemoći, potisnute agresije, kao i zavist i ljubomora koja proizlazi iz uspoređivanja sa drugima. Dakle, u podlozi lijenosti su "neistine" o našoj pravoj prirodi, kojima vjerujemo više nego svojoj duši. Vjerujemo više onom što su nam drugi rekli o nama i utiscima koje smo prikupili kroz život ili karmu, nego svojoj duši. Zato je važno znati što je duša, koja je njezina prava priroda, kuda nas vodi i kako to radi. Kad to saznamo (a o tome imate pregršt tekstova na mom webu www.putpremasebi.hr, te videa na youtube kanalu Bojana Svalina), iz tog razumijevanja možemo sa punim povjerenjem u svoju dušu "iskoristiti" sve te "negativne" osjećaje i obrasce kao putokaz koji će nas voditi do naše suštine, a time automatski i do nestanka obrasca lijenosti iz našeg života, jer više neće imati svrhu.
Lijenost je samo posljedica nečeg dubljeg, nešto poput "poštara" koji nam govori da se bavimo vanjskim, a ne unutarnjim sadržajem, odnosno da smo na "potrešnom" putu. Stoga, lijenost je ovdje "vrijednost", koliko god da je neugodna, jer nas upućuje na ispravan put, put naše duše, put unutarnjeg promatrača, koji ne djeluje izvana, nego iznutra, kroz duboko razumijevanje vodi u transformaciju, koja u konačnici razrješava sve tzv. "negativne" obrasce, osjećaje i uvjerenja koji su doveli do lijenosti.
Postoje različite tehnike i metode kojima si možemo na tom putu unutarnjeg promatrača pomoći, te su sve dobre onoliko koliko osjećamo da su nam potrebne ili u njih vjerujemo. Neke od njih su hooponopono, molitva, meditacija, tri principa, svjetlosno tijelo (info imate na mom webu www.putpremasebi.hr), Silva metoda, NLP, ...., a pritom nam može pomoći i bilo koji oblik energetske ili informacijske medicine (bioenergija, homeopatija, ayurveda, biorezonanca,...), kao i razgovor sa osobama od znanja i iskustva u koje imamo povjerenja, jer će nam ti razgovori pomoći da uvidimo obrasce i da ih imajući povjerenja u životni proces, u konačnici i otpustimo.


Nema komentara:

Objavi komentar