petak, 13. srpnja 2018.

Hrana za mladolikost i zdravlje



Jako je bitno obratiti pozornost na razinu nekoliko vitamina i minerala u organizmu, budući da oni igraju ključne uloge u metaboličkim procesima te je njihovo prisustvo u dovoljnim količinama neophodno kako bi veći broj organskih sustava normalno funkcionirao.

To su:
Esencijalne masne kiseline su sastojci ulja ( masnoća) i zovu se esencijalnim zato jer ih je neophodno dobivati iz hrane budući da ih organizam ne može sam sintetizirati. Njihov nedostatak uzrokuje različita upalna stanja i poremećaje što može rezultirati nastankom kožnih, neuroloških, psihičkih i drugih bolesti. Esencijalne masne kiseline su nezasićene masne kiseline i to omega-3 i omega-6. Kada su u prehrani zastupljene u ispravnom međusobnom omjeru, one pokazuju toliko nam potreban sinergijski zaštitni učinak nezasićenih masnih kiselina. Javnozdravstveni je problem to što u ishrani prosječnog Zapadnjaka glavninu masnih kiselina čini omega-6 kiseline na uštrb omega-3 kiselina, tako da taj disbalans treba ispraviti uzimanjem masnoća koje imaju bolji omjer tih dviju kiselina.

Primjer za to su hladnoprešana ulja: kokosovo, maslinovo, bučino, laneno ulje. Maslinovo ulje sadrži I hidroksitirosol pa ima I bonus učinak na način da djeluje na mitohondrije stanica da aktivnije iskoriste masnoće iz prehrane za dobivanje energije, a ne da se masnoća skladišti u obliku pretjeranih masnih naslaga. Također maslinovo ulje je dobar čistač jetre i žučnog mjehura. Da bi iskoristili sve ove važne blagodati iz maslinovog ulja bilo bi odlično uzimati ga svako jutro 2 jušne žlice. Da bi se pojačao detoksicirajuću učinak na jetru trebalo bi popiti iza toga limunadu. Ja osobno zblendam cijeli limun kojemu sam ogulila žutu koru a ostavila bijelo usplođe (radi visoke koncentacije bioflavonoida u usplođu citrusa koji je pravo blago za organizam) u blenderu sa 3 dcl vode I to pijem umjesto limunade. Ili kad nemam dovoljno vremena iza maslinovog ulja popijem samo čašu razrijeđenog jabučnog octa. Ili čisti jabučni sok. Vitalnost organizma i mladolikost tijela izvana je među ostalim I posljedica vitalnih I uščuvanih unutarnjih organa, posebice jetre, za što je prethodno opisani postupak izuzetno korisno uvstiti u dnevnu rutinu. Bioflavonoidi pojačavaju učinak vitamina C iz limuna. A vitamin C je jedan od najsnažnijih antioksidansa,a što je još jako važno, on je najučinkovitiji aktivator sinteze kolagena u koži i vezivnom tkivu ( npr. u hrskavici I kostima).

Vitamin C. Vitamin C je jedan od najvažnijih antioksidansa u našem tijelu. Antioksidansi su nevjerojatno važne molekule jer sprječavaju niz kemijskih reakcija “izgaranja”, propadanja i starenja tkiva i organa, pa su okosnica zdravlja, dugovječnosti I mladolikostika kako izvana tako i iznutra. Vitamin C donosi I višestruku zdravstvenu dobrobit. Jedan od njegovih učinaka je da potiče stvaranje kolagena, koji nam je ključni čimbenik zdrave i mladolike kože, te neophodan u izgradnji zdravih zuba, kostiju i
hrskavice zglobova.

Vitamin D. Vitamin D se manje može unositi putem hrane (žumanjak i riblje ulje) već se uglavno sintetizira kao posljedica izlaganja kože Suncu.Većina populacije je u deficitu, a ako se uzme u obzir njegova ključna uloga u aktivaciji imunološkog sustava,antitumorska aktivnost te ključna uloga u apsorpciji kalcija I fostata iz crijeva za zdravlje kostiju, onda je lako shvatiti koliko je organizam u disbalansu ukoliko ga nema dovoljno.
Simptomi nedostatka su bol u kostima, bol u zglobovima, bol u mišićima, iscrpljenost te iznenadna slabost,znojenje dok se miruje, depresija, sklonost višku kilograma I pretilosti. Na rendgenu se može vidjeti demineralizacija kostiju, osobito kralježnice, zdjelice I nogu.
Liječenje deficita: uzimanje oralno Devital ampule 25.000 i.u., riblje ulje, sunčanje po pola sata dnevni kad god je to moguće ali u koži mora biti ulja (mazanje izvana) I konzumacija maslinovog ulja 1-2 žlice ujutro

Vitamin B12. Vitamin B12-epidemiološke studije pokazuju da je 40% populacije u nekom stupnju deficita što se očituje u cijelom varijetetu simptoma: od opće slabosti do krvožilnih I srčanih bolesti
Liječenje deficita: sublingvalni sprejevi sa B12 dostupni u RH

Magnezij - o važnosti Mg u organizmu govori činjenica da je on odgovoran za 300 do 800 procesa u organizmu (aktiviranje mišića i živaca, dobro raspoloženje, zaštita kostiju I zuba, zdravlje bubrega, mokraćnog mjehura I crijeva). Pogubna je činjenica da je većina populacije u kroničnom deficitu. Od njegovog nedostatka pate najčešće ljudi koji su pod kroničnim stresom jer on ulazi u sastav hormona stresa (kortizol I sl) koje organizam u takim stanjima pojačano sintetizira. Nedostatak Mg manifestira se na razne načine: od grčeva mišića, titranja očnog kapka, zatvora, ateroskleroze, palpitacija, srčane aritmije, promjena u raspoloženju, napadaja panike, hipotireoza, osteopenije, slabog pamćenje, debljanja u području struka, bolesti crijeva I sl. Njegov nedostatak je vjerojatno i jedan od ključnih razloga pošasti kroničnog zatvora u pučanstvu. Ukoliko dijagnosticirate manjak magnezija nije baš izgledno da ćete ga tako lako nadomjestiti iz prirodnih izvora kao što je zeleno lisnato povrće. Potrebno je krenuti sa suplementacijom: preporučujem oralno magnezijev-citrat(proizvođač Solgar), te kupke u koje se doda šaka magnezijev-klorida (Nigari u DM dućanima), te izvana se mazati preparatom koji se zove ‘ Magnezijevo ulje’ ( otopina MgCl2 koja transdermalno prolazi u organizam).


Zamka zvana fitinska kiselina. Žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke sadrže fitinsku kiselinu. Ona je tu prirodno prisutna iz razloga da spriječi preuranjeno klijanje. Međutim kemijski gledano ona je kelat, što znači da lako veže na sebe minerale iz našeg tijela te tako moze izazvati nedostatak minerala. Ako namirnice najprije namočimo par sati prije nego ćemo ih kulinarski obrađivati ili konzumirati, voda će razgraditi fitinsku kiselinu te ćemo na taj način doskočiti ovome problemu (najbolje ostaviti u vodi preko noći). Vjerujem da ste čuli za “kisela tijesta” za kruh- to je primjer produljene priprave kruha koja nije na ho-ruk!

Starenje. Nedavnim znanstvenim istraživanjima potvrđeno je da je bjelančevina sirtuin ključna u kontroliranju brzine kojom starimo. Stoga je za dugovječnost neobično važno uzimati aktivatore sirtuina u svakodnevnoj prehrani. Najpoznatiji je azijski ginseng i naš češnjak! Ostali dobri izvori aktivatora sirtuina nalaze se u zelenom čaju, gotukoli, ulju ružmarina, kurkumi, soku od crvenog grožda, kavi, glogu, ginku, hmelju, komoraču, piskavici, te u dodacima prehrani kao što su alfa- lipoična kiselina, ubikvinol I sl. Kozmetičkim preparatima najviše djelujemo na gornji sloj kože- epidermu I dermu. Međutim želimo li cjelovito pristupiti rješavanju procesa starenja potrebno je čim više djelovati na dublje slojeve kože: dermu I hipodermu sa najdubljim slojevima masnoće. Tu nastupa borba sa starenjem na staničnoj I hormonalnoj razini. Što su stanice mlađe, mlađi ste I vi. Primjer starenja kao posljedice promjene u nivou hormona je da što više pada razina estrogena to se više smanjuje razina kolagena, elastina, hijaluronske kiseline, ceramida,mišića I masnog tkiva. Procjenjuje se da u organizmu postoji oko 150 aktivnih puteva za preokretanje procesa starenja. Također postoji na stotine prirodnih tvari koje djeluju na njih. Stoga je potrebno usredotočiti se na one koji daju najvidljivije rezultate.

Najpoznatije molekulee-stimulatori sirtuina su resveratrol, kvercetin, epigalokatehin3galat, kurkumin, halkoni I fisetin. Izvori resveratrola su: sok crvenog grožđa, crno vino, američka borovnica iz uzgoja, brusnice, sok šipka, kakao prah, prah od višnje. Izvori kvercetina su: luk, pogotovo crveni, sok od jabuke. Izvor epigalokatehin3galata je zeleni čaj. Izvor halkona je koncentrat rajčice. Izvor fisetina su jagode. Izvor kurkumina je kurkuma.
Ove namirnice, pogotovo u svom ukoncentriranom obliku (prah) će aktivirati sirtuine ali i mnoge druge od ostalih 150 do sada otkrivenih puteva preokretanja procesa starenja. Recimo zeleni čaj će djelovati na produljenje telomera, sprječiti učinak na propadanje kolagena sa starošću, poništi štetni utjecaj UVA i UVB zračenja, stimulirati rast kose, poticati adipocitnu lipolizu, spriječiti gubitak koštane mase, štititi od karijesa, smanjiti dihidrotestosteron itd.
Odaberite svakodnevno barem jednu gore nabrojanu namirnicu.


Osim aktivacije sirtuina drugi značajan mehanizam protiv starenja odvija se putem antioksidativnog djelovanja antioksidansa. Kolagen oštećen slobodnim radikalima stvara tvrdu izbiranu mrežu. Antioksidansi djeluju protiv starenja i na druge načine npr aktivacijom fibroblasta da proizvode kolagen, elastin, glikoproteine, keratin i izvanstanicni matriks (u dermi kože) i slično. Mnoge od namirnica koje sadrže aktivatore sirtuina, sadrže i antioksidanse.

Nepoznati autor, ali jako korisna info

Nema komentara:

Objavi komentar