Jako
je bitno obratiti pozornost na razinu nekoliko vitamina i minerala u
organizmu, budući da oni igraju ključne uloge u metaboličkim
procesima te je njihovo prisustvo u dovoljnim količinama neophodno
kako bi veći broj organskih sustava normalno funkcionirao.
To
su:
Esencijalne
masne kiseline su sastojci ulja ( masnoća) i zovu se
esencijalnim zato jer ih je neophodno dobivati iz hrane budući da ih
organizam ne može sam sintetizirati. Njihov nedostatak uzrokuje
različita upalna stanja i poremećaje što može rezultirati
nastankom kožnih, neuroloških, psihičkih i drugih bolesti.
Esencijalne masne kiseline su nezasićene masne kiseline i to omega-3
i omega-6. Kada su u prehrani zastupljene u ispravnom međusobnom
omjeru, one pokazuju toliko nam potreban sinergijski zaštitni učinak
nezasićenih masnih kiselina. Javnozdravstveni je problem to što u
ishrani prosječnog Zapadnjaka glavninu masnih kiselina čini omega-6
kiseline na uštrb omega-3 kiselina, tako da taj disbalans treba
ispraviti uzimanjem masnoća koje imaju bolji omjer tih dviju
kiselina.
Primjer
za to su hladnoprešana ulja: kokosovo, maslinovo, bučino,
laneno ulje. Maslinovo ulje sadrži I hidroksitirosol pa ima I bonus
učinak na način da djeluje na mitohondrije stanica da aktivnije
iskoriste masnoće iz prehrane za dobivanje energije, a ne da se
masnoća skladišti u obliku pretjeranih masnih naslaga. Također
maslinovo ulje je dobar čistač jetre i žučnog mjehura. Da bi
iskoristili sve ove važne blagodati iz maslinovog ulja bilo bi
odlično uzimati ga svako jutro 2 jušne žlice. Da bi se pojačao
detoksicirajuću učinak na jetru trebalo bi popiti iza toga
limunadu. Ja osobno zblendam cijeli limun kojemu sam ogulila žutu
koru a ostavila bijelo usplođe (radi visoke koncentacije
bioflavonoida u usplođu citrusa koji je pravo blago za organizam) u
blenderu sa 3 dcl vode I to pijem umjesto limunade. Ili kad nemam
dovoljno vremena iza maslinovog ulja popijem samo čašu razrijeđenog
jabučnog octa. Ili čisti jabučni sok. Vitalnost organizma i
mladolikost tijela izvana je među ostalim I posljedica vitalnih I
uščuvanih unutarnjih organa, posebice jetre, za što je prethodno
opisani postupak izuzetno korisno uvstiti u dnevnu rutinu.
Bioflavonoidi pojačavaju učinak vitamina C iz limuna. A vitamin C
je jedan od najsnažnijih antioksidansa,a što je još jako važno,
on je najučinkovitiji aktivator sinteze kolagena u koži i vezivnom
tkivu ( npr. u hrskavici I kostima).
Vitamin
C. Vitamin C je jedan od najvažnijih antioksidansa u našem
tijelu. Antioksidansi su nevjerojatno važne molekule jer
sprječavaju niz kemijskih reakcija “izgaranja”, propadanja i
starenja tkiva i organa, pa su okosnica zdravlja, dugovječnosti I
mladolikostika kako izvana tako i iznutra. Vitamin C donosi I
višestruku zdravstvenu dobrobit. Jedan od njegovih učinaka je da
potiče stvaranje kolagena, koji nam je ključni čimbenik zdrave i
mladolike kože, te neophodan u izgradnji zdravih zuba, kostiju i
hrskavice
zglobova.
Vitamin
D. Vitamin D se manje može unositi putem hrane (žumanjak i
riblje ulje) već se uglavno sintetizira kao posljedica izlaganja
kože Suncu.Većina populacije je u deficitu, a ako se uzme u obzir
njegova ključna uloga u aktivaciji imunološkog sustava,antitumorska
aktivnost te ključna uloga u apsorpciji kalcija I fostata iz crijeva
za zdravlje kostiju, onda je lako shvatiti koliko je organizam u
disbalansu ukoliko ga nema dovoljno.
Simptomi
nedostatka su bol u kostima, bol u zglobovima, bol u mišićima,
iscrpljenost te iznenadna slabost,znojenje dok se miruje, depresija,
sklonost višku kilograma I pretilosti. Na rendgenu se može vidjeti
demineralizacija kostiju, osobito kralježnice, zdjelice I nogu.
Liječenje
deficita: uzimanje oralno Devital ampule 25.000 i.u., riblje ulje,
sunčanje po pola sata dnevni kad god je to moguće ali u koži mora
biti ulja (mazanje izvana) I konzumacija maslinovog ulja 1-2 žlice
ujutro
Vitamin
B12. Vitamin B12-epidemiološke studije pokazuju da je 40%
populacije u nekom stupnju deficita što se očituje u cijelom
varijetetu simptoma: od opće slabosti do krvožilnih I srčanih
bolesti
Liječenje
deficita: sublingvalni sprejevi sa B12 dostupni u RH
Magnezij
- o važnosti Mg u organizmu govori činjenica da je on odgovoran
za 300 do 800 procesa u organizmu (aktiviranje mišića i živaca,
dobro raspoloženje, zaštita kostiju I zuba, zdravlje bubrega,
mokraćnog mjehura I crijeva). Pogubna je činjenica da je većina
populacije u kroničnom deficitu. Od njegovog nedostatka pate
najčešće ljudi koji su pod kroničnim stresom jer on ulazi u
sastav hormona stresa (kortizol I sl) koje organizam u takim stanjima
pojačano sintetizira. Nedostatak Mg manifestira se na razne načine:
od grčeva mišića, titranja očnog kapka, zatvora, ateroskleroze,
palpitacija, srčane aritmije, promjena u raspoloženju, napadaja
panike, hipotireoza, osteopenije, slabog pamćenje, debljanja u
području struka, bolesti crijeva I sl. Njegov nedostatak je
vjerojatno i jedan od ključnih razloga pošasti kroničnog zatvora u
pučanstvu. Ukoliko dijagnosticirate manjak magnezija nije baš
izgledno da ćete ga tako lako nadomjestiti iz prirodnih izvora kao
što je zeleno lisnato povrće. Potrebno je krenuti sa
suplementacijom: preporučujem oralno magnezijev-citrat(proizvođač
Solgar), te kupke u koje se doda šaka magnezijev-klorida (Nigari u
DM dućanima), te izvana se mazati preparatom koji se zove ‘
Magnezijevo ulje’ ( otopina MgCl2 koja transdermalno prolazi u
organizam).
Zamka
zvana fitinska kiselina. Žitarice, mahunarke, orašasti plodovi
i sjemenke sadrže fitinsku kiselinu. Ona je tu prirodno prisutna iz
razloga da spriječi preuranjeno klijanje. Međutim kemijski gledano
ona je kelat, što znači da lako veže na sebe minerale iz našeg
tijela te tako moze izazvati nedostatak minerala. Ako namirnice
najprije namočimo par sati prije nego ćemo ih kulinarski obrađivati
ili konzumirati, voda će razgraditi fitinsku kiselinu te ćemo na
taj način doskočiti ovome problemu (najbolje ostaviti u vodi preko
noći). Vjerujem da ste čuli za “kisela tijesta” za kruh- to je
primjer produljene priprave kruha koja nije na ho-ruk!
Starenje.
Nedavnim znanstvenim istraživanjima potvrđeno je da je bjelančevina
sirtuin ključna u kontroliranju brzine kojom starimo. Stoga
je za dugovječnost neobično važno uzimati aktivatore sirtuina u
svakodnevnoj prehrani. Najpoznatiji je azijski ginseng i naš
češnjak! Ostali dobri izvori aktivatora sirtuina nalaze se u
zelenom čaju, gotukoli, ulju ružmarina, kurkumi, soku od crvenog
grožda, kavi, glogu, ginku, hmelju, komoraču, piskavici, te u
dodacima prehrani kao što su alfa- lipoična kiselina, ubikvinol I
sl. Kozmetičkim preparatima najviše djelujemo na gornji sloj kože-
epidermu I dermu. Međutim želimo li cjelovito pristupiti rješavanju
procesa starenja potrebno je čim više djelovati na dublje slojeve
kože: dermu I hipodermu sa najdubljim slojevima masnoće. Tu nastupa
borba sa starenjem na staničnoj I hormonalnoj razini. Što su
stanice mlađe, mlađi ste I vi. Primjer starenja kao posljedice
promjene u nivou hormona je da što više pada razina estrogena to se
više smanjuje razina kolagena, elastina, hijaluronske kiseline,
ceramida,mišića I masnog tkiva. Procjenjuje se da u organizmu
postoji oko 150 aktivnih puteva za preokretanje procesa starenja.
Također postoji na stotine prirodnih tvari koje djeluju na njih.
Stoga je potrebno usredotočiti se na one koji daju najvidljivije
rezultate.
Najpoznatije
molekulee-stimulatori sirtuina su resveratrol, kvercetin,
epigalokatehin3galat, kurkumin, halkoni I fisetin. Izvori
resveratrola su: sok crvenog grožđa, crno vino, američka
borovnica iz uzgoja, brusnice, sok šipka, kakao prah, prah od
višnje. Izvori kvercetina su: luk, pogotovo crveni, sok od
jabuke. Izvor epigalokatehin3galata je zeleni čaj. Izvor
halkona je koncentrat rajčice. Izvor fisetina su jagode.
Izvor kurkumina je kurkuma.
Ove
namirnice, pogotovo u svom ukoncentriranom obliku (prah) će
aktivirati sirtuine ali i mnoge druge od ostalih 150 do sada
otkrivenih puteva preokretanja procesa starenja. Recimo zeleni čaj
će djelovati na produljenje telomera, sprječiti učinak na
propadanje kolagena sa starošću, poništi štetni utjecaj UVA i UVB
zračenja, stimulirati rast kose, poticati adipocitnu lipolizu,
spriječiti gubitak koštane mase, štititi od karijesa, smanjiti
dihidrotestosteron itd.
Odaberite
svakodnevno barem jednu gore nabrojanu namirnicu.
Osim
aktivacije sirtuina drugi značajan mehanizam protiv starenja odvija
se putem antioksidativnog djelovanja antioksidansa. Kolagen oštećen
slobodnim radikalima stvara tvrdu izbiranu mrežu. Antioksidansi
djeluju protiv starenja i na druge načine npr aktivacijom
fibroblasta da proizvode kolagen, elastin, glikoproteine, keratin i
izvanstanicni matriks (u dermi kože) i slično. Mnoge od namirnica
koje sadrže aktivatore sirtuina, sadrže i antioksidanse.
Nepoznati autor, ali jako korisna info
Nema komentara:
Objavi komentar